Terrasheaters: de ideale toevoeging op je tuin

Lekker buiten zitten is voor veel mensen een uitstekend tijdverdrijf. Of het nu onder de parasol is, midden in de zon, of op een terras in de tuin, het is allemaal heerlijk. Maar wat als de temperatuur even niet meewerkt? Moet je dan per se naar binnen? Zeker niet, want met een terrasheater krijg je alsnog flink wat warmte, ook als Moeder Natuur even niet meewerkt. Maar wat doet een terrasheater en waar moet je op letten als je er eentje wilt kopen?

Terrasheaters in allerlei soorten en maten

De terrasverwarmer komt in verschillende soorten; je hebt de elektrische terrasheater en de terrasverwarmer op gas. Bij een elektrische verwarmer heb je een stroompunt nodig op het terras, waarna de heater direct warmte levert. Een gasheater moet bijgevuld zijn met propaangas en wordt vervolgens aangestoken. Beide heaters komen op zichzelf ook weer in verschillende vormen. Elektrische terrasheaters kunnen verschillende groottes in oppervlakte verwarmen en er zijn ook speciale heaters die geschikt zijn voor parasols of partytenten. Al met al is er genoeg te kiezen en kan je je keuze helemaal afstemmen op je persoonlijke wensen. Heb je een groot terras, of kan je ook uit de voeten met een kleinere heater? En kies je voor inbouw, of wil je de heater gewoon kunnen blijven verplaatsen?

Wat zijn de voordelen van een terrasverwarmer?

Een goede terrasheater brengt meerdere voordelen. Zo kan je langer buiten zitten zonder het koud te hebben en – zoals al beschreven – zijn ze te koop in een ruim aanbod in grootte en toepassingen. Ook zijn de heaters veilig in gebruik en kan je met name de gasverwarmers overal neerzetten. Deze hebben immers geen stroompunt nodig en zijn dus een stuk mobieler dan de elektrische variant.

Kies je voor hangend of staand?

Je kan kiezen uit hangende of staande terrasverwarmers. Een staande verwarmer is sneller en makkelijker te verplaatsen, terwijl een hangende verwarmer ook gemakkelijk is in te bouwen. Dat laatste zorgt voor een perfecte afwerking en maakt de heater echt een onderdeel van het terras, in plaats van een toevoeging. En welke versie je ook kiest, allemaal bieden ze de snelle en comfortabele verwarming van een groot oppervlak, zodat jij en je gasten er altijd lekker warmpjes bij zitten.

Waar moet je verder op letten bij de aanschaf?

Nu duidelijk is dat er veel valt te kiezen, is het verstandig om ook nog even te kijken naar waar je de terrasheater precies wilt plaatsen. Wat voor plek is het en is deze plek volledig geschikt voor elke heater? Heb je een terras met overkapping, of is het terras in de volledige buitenlucht? De warmte van een gasverwarmer verwaait wat sneller, maar verwarmt wel een groter oppervlak dan een elektrische heater. De elektrische heater verwarmt op zijn beurt weer gerichter en sneller. En hoe groot is het oppervlak dat je wilt verwarmen? Terrasheaters hebben allemaal een maximaal oppervlak dat ze in een keer kunnen verwarmen, dus het is verstandig om eerst even te meten hoe groot dat oppervlak precies is, voordat je de portemonnee trekt.