Een draai kiep raam: wat is het en waarom zou je ervoor kiezen?

Als je een huis bezit, zou het zomaar kunnen dat je graag één of meer van je ramen wilt veranderen. Een draai kiep raam is dan de perfecte optie. Ook als je sowieso je kozijnen wilt vervangen, kun je kiezen voor een ander soort raam. Toch is het, voordat je zo’n keuze maakt, van belang om alle informatie te hebben. Deze blog helpt je daarmee. Want wat is een draai kiep raam? En wat zijn de voor- en nadelen van een keuze voor dit soort raam?

Wat is een draai kiep raam?

Een draai kiep raam is een raam dat om twee assen kan draaien. Dit betekent dat het zowel kan kiepen (zoals een draairaam) als kan vallen (zoals een valraam). Kort gezegd zijn er twee standen. Het raam kan ofwel naar binnen open, ofwel verticaal kiepen waardoor het ongeveer 15 centimeter naar binnen komt. De meeste draai kiep ramen zijn voorzien van een anti-fout-bediening. Dit zorgt ervoor dat het raam niet tegelijkertijd draait en kiept, aangezien dit ervoor zou zorgen dat het raam eruit zou vallen. Daarnaast zijn niet alle draai kiep ramen hetzelfde: sommigen zijn voorzien van een afsluitbare greep, anderen hebben een elektrische bediening.

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van een draai kiep raam is dat het wat meer flexibiliteit geeft. Als je wat frisse lucht wil, hoef je niet meer het hele raam open te zetten maar kun je het gewoon kiepen. Aan de andere kant, als het 40 graden is en je graag veel frisse lucht wil, is het ook mogelijk om het raam helemaal open te zetten. Omdat het vaak gecombineerd wordt met een vast raam erboven of ernaast, heb je veel lichtinval. Door de veelzijdigheid van dit soort ramen, worden ze vaak gebruik in plaats van ventilatieroosters. Daarnaast kan het draaikiepraam gemakkelijk gecombineerd worden met alle soorten kozijnen. Of je nu voor hout of voor kunststof kiest, draai kiep ramen zijn een optie. Een laatste voordeel is dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn, ook als ze op een hogere verdieping zijn. Als je het raam naar binnen draait is het namelijk een makkie.

Nadelen

Draai kiep ramen hebben ook een aantal nadelen. Het grootste nadeel is dat het een stukje duurder is dan enkel een draai- of valraam. Dit is logisch, omdat er ook meer opties zijn, maar het is wel belangrijk om rekening mee te houden. De reden daarvoor is dat een kozijn toch al vrij prijzig kan zijn, waardoor het budget wellicht niet toereikend is. Daarnaast kan een draai kiep raam onhandig zijn. Stel dat je er een vensterbank voor hebt waar je nogal wat spullen op het staan. Dan is het niet mogelijk om het raam naar binnen te openen en is de keuze voor een ander soort raam wellicht beter. Verder wordt er vaak aangenomen dat het raam op de kiepstand ook voldoende bestand is tegen inbrekers. Helaas is dat niet het geval, het is dan toch echt nodig om het raam compleet te sluiten.